Dania główne

czwartek, 28 stycznia 2016

Sałatka z tuńczyka z fasolką szparagową i awocado

Moi pyszni i zdrowi!

Dziś zaczynam nową serie dotyczącą zdrowych i prostych posiłków,
które można zabrać ze sobą do pracy - Lunch box:))
Pomysł na tą serie powstał dzięki wam i dla was:)
Pamiętajcie że jeśli macie jakiekolwiek pytania, albo ciekawe pomysły,  piszcie w komentarzach!

No to zaczynamy!

 Lunch box #1




Składniki na 3 porcję:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 1 puszka tuńczyka w zalewie 
- 1 duże awokado
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
-  2 duże pomidory 

Sos do sałatki:
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli i pieprzu


Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Zieloną fasolkę uparować lub ugotować w wodzie zachowując chrupkość i zielony kolor (nie przegotowujemy, próbujemy co kilka minut czy już jest dobra). Pomidory kroimy w ósemki, z awocado pozbywamy się skóry za pomocą łyżki (wkładamy między miąższ a skóre) i kroimy w paski. W małej miseczce łączymy musztardę, sok z cytryny i olej  mieszając do powstania gładkiej emulsji, następnie doprawiamy szczypta soli i pieprzu. Ugotowany makaron łączymy z tuńczykiem (odsączonym z zalewy) i warzywami.
Gotową sałatkę polewamy sosem.

Idealnie zbilansowany posiłek do pracy, gwarantuje że koledzy i koleżanki z pokoju nie dadzą wam zjeść bez pytania "A co tam masz?":))

3 komentarze:

  1. A czym można zastąpić awokado? :) przepis genialny, dobre urozmaicenie moich nudnych lunch boxow :) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym można zastąpić awokado? :) przepis genialny, dobre urozmaicenie moich nudnych lunch boxow :) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń