Czy wiecie czemu warto jeść rucole?
Ta mała i niepozorna z wyglądu roślinka zawiera osiem razy więcej wapnia niż sałata lodowa! Zawiera również bogactwo kwasu foliowego, a więc jest idealna dla kobiet starających się o dziecko jak i w czasie ciąży. Doskonale zwalcza wolne rodniki, podnosi odporność i zapobiega anemii a nawet... nowotworom! W tych małych listkach zawarte są flawonoidy, które ograniczają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, otyłości jak i chorób układu krążenia. Niektóre źródła donoszą że jest również świetnym afrodyzjakiem:)
Wystarczająco was zachęciłam? To teraz zapraszam do wspólnego gotowania... dla zdrowego serduszka:)
A teraz przed wami premiera... idealnie smaczny reprezentant!
Składniki na trzy porcję:
200 g rucoli
1 cała pierś z kurczaka
50 g (5 łyżek) łuskanego słonecznika
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka wody
szczypta soli
szczypta brązowego cukru
250 g makaronu pełnoziarnistego typu rurki
Rucole dokładnie umyć, osuszyć i zblendować razem ze słonecznikiem, olejem, czosnkiem i łyżeczką wody (wodę dodajemy opcjonalnie aby lekko rozrzedzić masę). Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Na patelnie wlewamy nasz zielony sos i dokładnie łączymy z kurczakiem. Przyprawiamy szczyptą soli i cukru do smaku. Podajemy z ugotowanym pełnoziarnistym makaronem:)
Smacznego!
Zyt proste? Być może... ale jakie smaczne:))

Mmm .. wypróbuję może w sobote :D
OdpowiedzUsuńWypróbuj i koniecznie daj znać jak wyszło!:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie, chetnie wyprobuje. Szybkie, zrowe, pyszne- przepis idealny na szybki obiad po pracy.
OdpowiedzUsuńWypróbuj i koniecznie daj znać jak wyszło:))
UsuńW środę wytestuje 😁 czekam na nowe przepisy, może jakiś lunch box do pracy?:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł postaram się w najbliższym czasie coś wykombinować:))
UsuńPodziel się z nami w środę wrażeniami po obiedzie:))
W środę wytestuje 😁 czekam na nowe przepisy, może jakiś lunch box do pracy?:)
OdpowiedzUsuń