Dania główne

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Rozgrzewająca potrawka z kurczakiem i ananasem

Wielu z nas uwielbia słodki smak ananasa w deserach ale kto nie używa go w kuchni do przygotowywania pysznych słodko-pikantnych dań ten gapa:)
Chyba jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce, które łączy słony smak szynki ze słodkim ananasem to bardzo przez wszystkich lubiana pizza hawajska.
Ja dziś pokaże wam mój sposób na ananasa, który jest prosty, smaczny i świetnie podkręca metabolizm!
A to wszystko dzięki gorczycy, chilli i właśnie ananasowi... może coś więcej o nim:)
Ananasy są bogate w cukry proste i witaminę C. Zawierają również kwasy organiczne, związki miedzi i potasu. Ananas wydziela bromelinę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
Bromelinę stosuje się do:
- leczenia obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (szczególnie przegrody nosowe i zatok)
- łagodzenia bólu (np. w medycynie sportowej)
- obniżania temperatury ciała podczas gorączki,
- zapobiegania osteoporozie, 
- wspomagania leczenia dny moczanowej,
- odchudzanie, gdyż ananas wspomaga procesy przemiany materii, zmniejsza zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, a bromelina, która jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej niż sam waży,
- wspomaganie rozpuszczania zakrzepów krwi,
- wzmacnianie układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec m.in. rakowi piersi, jelita grubego, jajników i skóry.
Mam nadzieje że od teraz ananas na dobre zagości na waszych stolach, może to dobry pomysł na sobotni obiad?:)



Składniki na trzy porcję:
- pół świeżego ananasa (jeśli nie możecie dziś znaleźć, tak jak ja, można użyć ananasa z puszki:)
- 2 czerwone papryki
-500 g piersi z kurczaka
- pół szklanki wody
- łyżeczka przyprawy curry
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki kurkumy
-szczypta cynamonu
-dwie łyżeczki musztardy
- 3 woreczki ryżu basmati (100 na osobę)

Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego, dodać chilli, kurkumę, curry i cynamon. Dodać do kurczaka pokrojoną w słupki paprykę i cząstki ananasa. Zostawić chwilkę na patelni a następnie zalać połową szklanki wody (można też użyć zalewy z puszki). Poddusić całość do momentu aż papryka zmięknie. Ryż przygotowywać wedle przepisu na opakowaniu.
Gotową potrawkę przyprawić szczyptą soli do smaku. Świetnie smakuje z ryżem jak i makaronem pełnoziarnistym:)

Idealnie rozgrzewający obiad na zimową chandrę:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz