Dziś natomiast zaproponuję wam bardzo prosty i smaczny przepis inspirowany kuchnią azjatycką.
Czas wziąć pod lupę kolejny produkt, a będzie to naszą polską białą pieczarka, i choć wiele osób nie traktuje ją jako grzyba a jedynie jego gorszego i tańszego odpowiednika... ja postaram się udowodnić ze jest tak samo wartościowa i smaczna jak jej leśni bracia.
Mało kto wie że w pieczarkach znajduje się niezwykle cenna i rzadka witamina D ( bardzo ważna dla zdrowia kości) jak i witaminy z grupy B (B1, B2 i B3). Ponadto są źródłem znaczącej ilości minerałów i pierwiastków śladowych ( fosfor, selen, żelazo miedz). Pieczarki powinny być spożywane przez wegetarian ze względu na duża zawartość łatwo przyswajalnego białka, jak i przez kobiety w ciąży. Grzyby bowiem zawierają kwas foliowy, który to obniża ryzyko wystąpienia wrodzonej wady cewy nerwowej jak i anemii.
Składniki na dwie porcję:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 200 g białych pieczarek
- 200 g makaronu ryżowego typu wstążki
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 stołowe łyżki sosu sojowego jasnego
- pół łyżeczki cukru brązowego
- pół łyżeczki chilli
- jeden ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
W małej misce dokładnie mieszamy sos sojowy, cukier i chilli. Polędwice kroimy na cienkie plastry uprzednio pozbywszy się białych włókien na spodzie mięsa. Czosnek drobno kroimy i przesmażamy na oleju (uważamy żeby nie zbrązowiał), dodajemy do niego pokrojone mięso i krótko smażymy.
Do podsmażonego mięsa wlewamy nasz uprzednio zrobiony sos i dokładnie mieszamy.
Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki (pieczarek nie obieramy). Makaron wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, czekamy ok 3 minut i odcedzamy kiedy jest już miękki. Szatkujemy drobno natkę pietruszki razem z łodyżkami (w nich jest kopalnia smaku i witamin:). Łączymy makaron z polędwiczką, pieczarkami i powstałym sosem. Posypujemy całość dużą porcją natki.
Smacznego kochani!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz