Dania główne

czwartek, 21 stycznia 2016

Zielony sos z natki pietruszki i nerkowców

Przygody z zielonym sosem ciąg dalszy... będę was niestety nim co jakiś czas zalewała bo jest niezwykle zdrowy, tani i uniwersalny!

Nerkowce, tołpyga, olej rzepakowy, natka pietruszki... to same niezwykle wartościowe produkty, które łączy jedno - obecność kwasów tłuszczowych Omega-3. Większość z nas je suplementuje nie wiedząc o tym, iż znajdują się w wielu smacznych i popularnych przegryzkach.
Możemy je spotkać w rybach ( w szczególności tych morskich), orzechach, nasionach, olejach ( najlepsze stężenie tłuszczy w oleju rzepakowy i oliwie z oliwek), zielonych liściach, produktach sojowych oraz w jajach w zależności od sposobu chowu. 
Właściwości zdrowotne kwasów tłuszczowych Omega-3
- wspomagają prace serca i niwelują choroby związane z układem krążenia,
- wspomagają prawidłowa prace mózgu i układu nerwowego,
- wpływają dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie ,
- pomagają łagodzić stany zapalne w tym stów i kręgosłupa,
- wspomagają w utracie zbędnych kilogramów,
- podnoszą odporność organizmu na choroby i infekcje,
- maja udowodnione działanie przeciwnowotworowe,
- działają przeciw starzeniu się komórek.
Każdy z tych punktów można by oczywiście szczegółowo omówić i wyjaśnić, ale ponieważ oprócz zdrowia liczy się również smak i serce włożone do jedzenia, podaje przepis:) Koniecznie wypróbujcie to danie:D



Składniki na dwie porcję:
- 400 g świeżej ryby (ja użyłam tołpygi, ale super się sprawdzi również dorsz czy łosoś)
-  jeden duży pęczek natki pietruszki
-  75 g orzechów nerkowca
-  3 łyżki oleju rzepakowego
-  1 łyżka wody
-  1 ząbek czosnku
-  200 g makaronu z pełnego ziarna typu spaghetti
-  szczypta soli
-  pół cytryny

Do miski wrzucamy cały pęczek natki pietruszki (razem z łodyżkami), orzechy, czosnek, olej i łyżeczkę wody, blendujemy na gładką pastę. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. Rybę dzielimy na dwie części, delikatnie przyprawiamy szczyptą soli. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju a następnie smażymy na niej rybę tylko od strony skóry. Kiedy ryba jest już w połowie będzie usmażona, ściągamy ją z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 6 minut (temp. 200 -250 stopni). Gotowy gorący makron łączymy z naszym zielonym sosem i doprawiamy solą do smaku. Wykładamy na głęboki talerz nasz zielony makaron, rybę i kładziemy obok ćwiartki cytryny:)
Genialne połączenie natki pietruszki, cytryny i ryby, koniecznie spróbujcie:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz