Nerkowce, tołpyga, olej rzepakowy, natka pietruszki... to same niezwykle wartościowe produkty, które łączy jedno - obecność kwasów tłuszczowych Omega-3. Większość z nas je suplementuje nie wiedząc o tym, iż znajdują się w wielu smacznych i popularnych przegryzkach.
Możemy je spotkać w rybach ( w szczególności tych morskich), orzechach, nasionach, olejach ( najlepsze stężenie tłuszczy w oleju rzepakowy i oliwie z oliwek), zielonych liściach, produktach sojowych oraz w jajach w zależności od sposobu chowu.
Właściwości zdrowotne kwasów tłuszczowych Omega-3
- wspomagają prace serca i niwelują choroby związane z układem krążenia,
- wspomagają prawidłowa prace mózgu i układu nerwowego,
- wpływają dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie ,
- pomagają łagodzić stany zapalne w tym stów i kręgosłupa,
- wspomagają w utracie zbędnych kilogramów,
- podnoszą odporność organizmu na choroby i infekcje,
- maja udowodnione działanie przeciwnowotworowe,
- działają przeciw starzeniu się komórek.
Każdy z tych punktów można by oczywiście szczegółowo omówić i wyjaśnić, ale ponieważ oprócz zdrowia liczy się również smak i serce włożone do jedzenia, podaje przepis:) Koniecznie wypróbujcie to danie:D
Składniki na dwie porcję:
- 400 g świeżej ryby (ja użyłam tołpygi, ale super się sprawdzi również dorsz czy łosoś)
- jeden duży pęczek natki pietruszki
- 75 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku
- 200 g makaronu z pełnego ziarna typu spaghetti
- szczypta soli
- pół cytryny
Do miski wrzucamy cały pęczek natki pietruszki (razem z łodyżkami), orzechy, czosnek, olej i łyżeczkę wody, blendujemy na gładką pastę. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. Rybę dzielimy na dwie części, delikatnie przyprawiamy szczyptą soli. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju a następnie smażymy na niej rybę tylko od strony skóry. Kiedy ryba jest już w połowie będzie usmażona, ściągamy ją z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 6 minut (temp. 200 -250 stopni). Gotowy gorący makron łączymy z naszym zielonym sosem i doprawiamy solą do smaku. Wykładamy na głęboki talerz nasz zielony makaron, rybę i kładziemy obok ćwiartki cytryny:)
Genialne połączenie natki pietruszki, cytryny i ryby, koniecznie spróbujcie:))

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz