Podzielę się z wami prostym i wspaniałym przepisem na czerwony sos.
Jest uniwersalny, można go stosować do makaronów, kasz, ryżu, warzyw i mięsa!
Odkryłam go niedawno, i tak mi posmakował.... że muszę się z wami nim podzielić!
Dziś w roli głównej witaminowa rekordzistka - czerwona papryka.
Papryka zmniejsza apetyt, odmładza, poprawia nastrój....
Jest bombą witaminy C i co ciekawe pod wpływem obróbki cieplnej nie traci właściwości.
Mało kto wie że w papryce jest pięciokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie!
W każdej bez względu na odmianę możemy znaleźć sporo witamin z grupy B oraz związków mineralnych takich jak: wapń, żelazo, czy magnez.
Czerwona papryka świetnie działa na nasze oczy i skórę. Zawiera bowiem mnóstwo beta-karotenu dzięki któremu nasza skóra nabiera pięknego zdrowego kolorytu. Wsparcie ze strony witaminy C dodatkowo spowolni powstawanie zmarszczek:)
Składniki na dwie porcje:
- 500 g piersi kurczaka
- 2 duże czerwone papryki
-5 plastrów suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czarnych oliwek
- dwa opakowania ryżu basmati
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chilli
- 2 łyżki oleju
Czerwone papryki owinąć w folie aluminiową i wstawić do piekarnika, piec do momentu aż będą miękkie. Upieczoną paprykę obierany ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, blendujemy razem z suszonymi pomidorami, czosnkiem i olejem rzepakowym. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Poszatkowane drobno czarne oliwki dodajemy do czerwonego sosu. Kurczaka doprawić solą i pieprzem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut temperatura 200 stopni. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowego kurczaka kroimy w plastry i układamy na talerzu wraz z ryżem. Wszystko obficie polewamy czerwonym sosem:)
Smacznego!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz