Dziś mam dla was bardzo nietypową propozycję:))
Wiem że to co zaraz zaproponuje może wiązać się ze zniesmaczeniem czy strachem przed nieprzyjemnym zapachem... Ale nic z tego!
Obiecuje że mój sposób na zupę rybną jest prosty, smaczny i "mało rybny":))
Możecie podać tą zupę miłośnikom morskich stworzeń jak i tym, którzy za ośćmi i rybnym smakiem nie raczej przepadają.
Chyba nie będę już mówić o kwasach tłuszczowych Omega3, bo na pewno wiecie że łosoś jak i pstrąg są bogate w te dobrodziejstwa:)
Połączenie warzyw, ryb, koperku i drobiny śmietanki na pewno was nasyci i rozpieści:D
Składniki na 5 litrów zupy:
400 g łososia oskórowanego w płacie
2 średnie pstrągi
2 pietruszki
pół selera korzeniowego
3 duże łodygi selera naciowego
3 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1 por
świeży koperek
pół cytryny
200 ml śmietanki słodkiej 12%
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki białego pieprzu
2-3 łyżeczki soli
Marchewkę, pietruszkę i seler, obieramy a następnie kroimy w kostkę lub plastry.
Białą i jasno-zieloną część pora odcinamy od reszty, następnie obieramy pierwszą warstwę i myjemy pod bieżącą wodą, czyszcząc z piasku i zabrudzeń. Wszystkie warzywa wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Pstrągi dokładnie myjemy i wkładamy do gotującego się wywaru warzywnego (najlepiej jeśli włożymy je w całości, razem z głowami). Kiedy warzywa już zmiękną a ryba się ugotuje, wyciągamy ją delikatnie z zupy i oddzielamy mięso od ości i skóry. Do zupy dodajemy pokrojony w plastry seler naciowy, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i łososia (również pokrojonego w kostkę), doprawiamy tymiankiem, kardamonem i białym pieprzem. Po ok. 30 minutach sprawdzamy smak, doprawiamy solą i dodajemy śmietankę, koperek i sok z cytryny. Pod koniec wsypujemy delikatne mięso pstrąga.
Smacznego!!:))

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz