Dania główne

wtorek, 9 lutego 2016

Zupa z czerwonej soczewicy

Ufff... udało i się jakimś cudem wyjść ze wstrętnego choróbska....
Zupa z czerwonej soczewicy ratowała mnie przez kilka dni przed chłodem i głodem:))
Tak więc pomyślałam o was drogie serduszka, może w zimowe, szare i chłodne popołudnie uraczycie się tą kolorową i niezwykle odżywczą zupą.
Nie wiem czy komuś z was kiedyś udało się spróbować prawdziwej wojskowej grochówy.
Ja ją uwielbiam! Jedyne co mi się w niej nie podoba, to fakt że siedzi cały dzień na żołądku:(
Zupa, którą wam dziś polecam jest zdrową i odchudzoną wersją grochówy, a prócz tego jest  uwielbiana przez mojego męża:)
A jak wiadomo u mężczyzn... przez żołądek do serca:D


Składniki na 5 litrów zupy:
- 400g kiełbasy z piersi kurczaka
- 2 puszki pomidorów
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- pół selera
- 8 plastrów suszonych pomidorów z oleju
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki chilli
- łyżeczka brązowego cukru
- szczypta pieprzu
- sól do smaku

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić wedle uznania (można w plasterki, czy w kostkę:) następnie zalać warzywa wodą do 3/4 wysokości garnka i gotować do momentu aż zmiękną. 
Kiełbasę i suszone pomidory kroimy w plasterki i dodajemy do bulionu warzywnego. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy tymiankiem, papryką i chilli. Po ok. 20 minutach wsypujemy soczewicę i czekamy aż zmięknie i się lekko rozgotuje w zupie. Kiedy zupa zgęstnieje, doprawiamy łyżeczką cukru, solą i pieprzem.
Smacznego!:))
Może to dziwne że doprawiam zupę cukrem... ale nie ma lepszej metody na wydobycie smaku z pomidora:D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz